Sunday, August 31, 2008

Joensuun kihlakunnan poliisilaitoksen vastaus (an answer from The Joensuu district Police Department)

Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian vastauksen (dnro 1066/4/05) mukaisesti tein 2.6.2005 telepakkokeinojen käyttöä ja siihen liittyvää tutkintaa koskevan tiedustelun Joensuun kihlakunnan poliisilaitokselle sekä muutin lopulta 15.6.2005 Joensuusta Helsinkiin.

Tiedustelussani viittaan eduskunnan oikeusasiamiehen kanslian vastaukseen (dnro 1066/4/05) ja esitän Joensuun kihlakunnan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kai Markkulalle yksitoista kysymystä. Erityisesti haluan tietää olenko tai olenko ollut esitutkinnassa tai muussa poliisilain mukaisessa tutkinnassa ja niihin liittyvän tarkkailun ja telepakkokeinojen käytön kohteena jonkin epäilyn rikoksen osalta ja mikä on epäilty rikos, sekä onko esitutkinta tai muu poliisilain mukainen tutkinta ja niihin liittyvän tarkkailun ja telepakkokeinojen käyttö jo lopetettu. Edelleen haluan tiedustelussani tietää mitä tietoja ja millä perusteella minusta on kirjattu poliisiviranomaisten ylläpitämiin rekistereihin ja ovatko nämä tiedot tarpeellisia ja virheettömiä.

Joensuun kihlakunnan poliisilaitoksen vastauksessa (718/2005, päivätty 23.6.2005) ei ole vastattu lainkaan esitutkintaa tai muuta poliisilain mukaista tutkintaa koskeviin kysymyksiin eikä selkeästi tarkkailun ja telepakkokeinojen käyttöä koskeviin kysymyksiin. Vastauksessaan Joensuun kihlakunnan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kai Markkula toteaa, että "Ellei mitään ilmoitettavaa kenellekään ole, ei ilmoituksia myöskään tehdä. Edes sitä ei ilmoiteta, että kysyjään ei ole kohdistettu telepakkokeinoja, vaikka tällainen tiedustelu poliisille esitettäisiinkin".

Yhdentoista kysymyksen osalta Joensuun kihlakunnan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Kai Markkula katsoo, että "Kirjeenne perusteella ei asiassa voida antaa teille tietoja, vaan jos haluatte käyttää tarkastusoikeuttanne, teidän tulee henkilökohtaisesti tehdä tarkastuspyyntö rekisterinpitäjälle tai poliisiyksikölle ja varautua todistamaan henkilöllisyytenne tätä tarkastuspyyntöä tehdessänne". Lisäksi hän toteaa, että "Tietosuojavaltuutettu voi rekisteröidyn pyynnöstä tarkastaa rekisteröityä koskevien tietojen lainmukaisuuden. Tietosuojavaltuutetullakaan ei ole oikeutta paljastaa rekisteröidylle tarkastuksessa saamiaan tietoja kyseisen rekisterin sisällöstä".

En saanut Joensuun kihlakunnan poliisilaitokselta selkeää vastausta telepakkokeinojen käyttöä ja siihen liittyvää tutkintaa koskevaan tiedusteluuni.

Lähteet

1. Muistiinpanot 2005
2. Joensuun kihlakunnan poliisilaitokselle lähetetty telepakkokeinojen käyttöä ja siihen liittyvää tutkintaa koskeva tiedustelu, päivätty 2.6.2005
3. Joensuun kihlakunnan poliisilaitoksen vastaus (718/2005), päivätty 23.6.2005